Mitt gamla hus arkitektur förundrar mig ständigt.
Det var ett tag sedan nu – några år då… – som jag sist på allvar gick runt och försökte klura ut hur det varit.
På husets gavel står det 1879, men det är bara året för den näst sista ombyggnaden.

Min pappa köpte huset på 60-talet och gav det dess rumsstruktur det har idag = sista ombyggnaden.

Delar av huset är äldre än 1879 – det är fascinerande att tänka på hur det kunde varit från början.
Ja, det är också otroligt fascinerade hur huset var 1879 och på påföljande tid…

En man körde upp på gårdsplanen för ca 15-20 år sedan, och berättade att han bott här som barn. Vi gick en husvandring som var fantastiskt intressant!

Jag fick veta saker som min renoverande pappa nog inte vetat, fast nog på sitt sätt ändå… hans generation hade koll på grundläggande ”husfunktioner” – såväl på renovering som underhåll, även om han till yrke var ekonom. Lite en omöjlighet idag; då den sortens allkunskap inte längre är en nödvändig del av livet.*
Min systers bästa väninnas mamma bodde här som barn, men hon är borta sedan några år. Att jag inte tog tillfället i akt och besökte/frågade lite, beror nog på att jag inte riktigt är en person som förstår det med livets förgänglighet?

Och så undrar jag lite över mullgrunden i husets äldsta del, för jag minns att min pappa sade att det är hustes varmaste rum (vilket det är med råge).
Mullgrund – jag minns när grannen bonden Lindkvist (som min pappa köpte huset av, då Lindkvist köpt det för marken skull och hade huset ”över” – bönder har alltid behövt ha mer tunnland för att få det att gå runt och dessutom då ha extra jobb på vinter – Lindkvist hade rivningar som vinterjobb och bräderna till mitt golv fixade han från rivningen av ett gammalt huset i Kattesund, Lund – bakom Avenybiografen… prima gammalt 1800- kärnvirke) , 1975 hjälpte mig med att lägga om ett golv i lägenheten på 1800-talshuset på Bredgatan i Lund som jag bodde i då, så han var fascinerad av/sade att det var det bästa som fanns – mullgrund.
Det var alltså mullgrund där i min lägenhet. 🙂
Minns väl hur det såg ut – stockarna på jorden, jovisst var jag med – man är väl vetgirig?
Och jag sov på madrass på golvet då, rätt vanligt för en del på 70-talet…

Men idag skulle väl ingen på eget bevåg lägga om ett golv i en hyreslägenhet? Annan tid nu, på alla sätt.
Kanske?

*Min pappa byggde om allt själv, från rivande till murande.

”Alldeles nyss” visste även en ekonom hur man såg om sitt hus rent praktisk. Det har gått fort – det att grundläggande kunskap vill återvinnas; tidningar, sajter med info, duggar allt tätare. För att inte tala om webbförsäljningen på Bygghemma (heter de?). Åsså har vi trädgård och odling – ingen ända på det hela – det som nyss var var mans kunskap…