Sverige har gått från att princip ha varit självförsörjande på mat ner till 50%, på bara ett par decennier.
Varför? Och varför diskuteras det inte!
Jag röstade Nej till EU – idag är jag neutral i frågan. Men Sveriges nedgång i matproduktion, måste väl ändå lite ha att göra med EUs avställningsbidrag till bönderna?
För de som inte vet det, så fick bönder betalt för att inte odla. Skåne har bland den bästa åkermarken i världen – bönderna fick avställningsbidrag för att inte odla på en del av marken, för att länder med sämre mark skulle vara konkurrensfäiga. (25% av Eus budget i alla fall då, gick till jordbruket…)
Vilket påminner mig om när Sveriges smörberg såldes som industrifett på 70-talet var det väl? Man höll inne försäljningen av smör för att driva upp priset, och att sälja överskottet som industrifett var mer lönsamt i den totala försäljningen än att sälja allt smör som smör…
Är EU inspirerade av den sortens  ”ekonomi” på ett eller annat sätt kanske? Och varför bryr sig inte svenskar utan tror att den ”lokala” politiken” är allt och EU bara trams? Varför är i dagens samhälle där alla bor i sin internationella mobil, den egna politiken så … ointressant? 😉