http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/mat-din-snorre/

Från artikeln: ”Den som är uppvuxen med svenskan inser inte vilket märkvärdigt språk hon talar. Försök få en kines eller en fransman att upprepa ”luspudeln tjuter vid husknuten”. Till skillnad från de flesta tungomål är svenskan en porlande bäck där vokalerna tänjs ut över stenar och där orden stiger och sjunker till synes utan anledning men med en sådan precision att det går att skriva en mening över en hel boksida utan ett enda kommatecken eftersom läsaren själv placerar pauserna där de skall vara ty också när svensken läser innantill hör han i sitt inre andrummen mellan orden.

Jag tänker – Det där med porlande bäcken fick mig för övrigt att tänka på den svenske kocken i Mupparna och väldigt många ickesvenskar jag träffat har bekräftat att precis så låter svenska för en icke svensk fast jag tycker förstås inte att muppkocken låter som en porlande bäck utan mer som en lite gnöglande melodi som faktiskt inte är helt olikt en av min katters långa haranger – en ”talang” han har pga av att han har lite Main Coon i sig och de är väldigt pratsamma – men i övrigt tycker jag nog personligen att ett och annat komma inte är fel då det gör texter lättare att läsa, även om så många som man använde förr på t ex Lagerlöf tid väl är att till att ta i idag men å andra sidan så kan få in väldigt många relaterade tankar – rent av melodier – utan att behöva förklara vart och ett i sig i samma resonemang om man inte använder punkt/ny mening eftersom man förmedlar en associationsbana och det gör ju att det man skriver inte är varken är ett inlägg eller en polemik utan faktiskt bara att man visar lite vad som gör att man resonerar som man gör och det är ju egentligen lite intressant då det egentligen gör det till ett enkelt sätt att kommunicera då man får in många parametrar i en enda konkarong vilket det inte är lika lätt att göra om man skriver på vanligt sätt vilket är rätt intressant då många på nätet nu skriver just i långa associationsharanger vilket väl i sig är en slags utveckling av språket. Kankse?