Ja, det är ett svårt ämne. Eller kanske inte egentligen?

Är rasism en rädsla, en nutida variant av främlingsfientlighet? Om inte folk hade flyttat runt så mycket som de gjorde förr – nog inte bara för överlevnad, utan nog mest av nyfikenhet/girighet av allehanda sorter – så hade nog varken industrialismen och dagens internationalism, blivit av.

Sveriges välstånd, är till stor del byggt på invandring. På kunskapsinvandring och arbetskraftsinvandring. 1500-talets eller 1960 till 2010-talets dito – vad är egentligen skillnaden?

Skillnaden är väl att fram till 1960-talet, så ”flyttade” människor av samma skäl som genom årtusenden tillbaks – men sen ändrades ”själen”/bevekelsegrunderna. Du sköna nya värld, har alltså gått in i en ny fas. Milton Friedman ler nog lite. Och en hel del andra också!

PS. Rasism? Den ser bedräglig ut idag. Negerboll heter fortfarande negerboll, i mitt huvud. För inte var det rasistiskt från början  – vita, röda (indianer?), aboriginer, eskimåer eller negrer. Alltså är min lite gamla värld, högst nutids-bedräglig… Fast vissa ser det hela lite kortsiktigare, och de har säkert sin roll det ”det hela”. 🙂