Ja, inte vet jag hur länge det har pågått. Och inte heller om det är något jag kanske godkänt när jag glatt klickat i ”godkänner-villkoren-rutan” någonstans. Nu hör det till saken, att jag är en mycket modest och tillika försiktig surfare – och de rutor jag klickar i utan att läsa de långa juridiska villkoren, är bara från mycket etablerade företag.

Men idag så såg jag plötsligt att den lilla gröna aktivitetslampan för webbkameran på min Mac, lyste när jag växlade till det fönster där jag har webbläsaren. Alltså – webbkameran var aktiv, så fort som jag var på nätet (fast bara på vissa sidor…). Har iofs inga hemligheter  framför datorn – mer än att vara okammad, behå-lös mm. Och de som gör marknadsundersökningar via webb-kamera, sitter ju inte och tittar på mig och tusentals andra, och funderar över sånt. Utan de intressanta ”hemligheter” jag har för dem, är vad jag tittar på, på olika hemsidor…

Jag var en gång med i en marknadsundersökning – ursprungligen självvald, men nobbad från min sida då det kom till detta: de bad om lov till  ha tillgång till min webbkamera för att mäta hur ögat rörde sig över sajten. Jag nobbade denna undersökning.

Jag är dock dem mycket tacksamma – för allt sedan dess, så är jag mycket medveten om att denna typ av nutida fraternisering 😉 – nog håller på att bli gängse. Och är säker på att ”godkänd” i godkänd-rutan, för även de mest etablerade företag, innehåller denna ”möjlighet. Även om säkert inte alla företagen i sig, alls tänkt på det att deras ”vi är inte ansvariga”-villkor, skulle kunna används för att godkänna lite-vad-som-helt så småningom. Kanske… 🙂