Denna hösten är varm. Enligt meteorologerna så är det fortfarande sommar i Skåne.

Och javisst – visst känns det så! Oavsett det, så följer en hel del av naturen de vanliga årstiderna. Träden fäller sin löv med ledning av dagslängden, medan det flesta buskar har bladen kvar pga värmen.

Just den ”okunskapen” hos många växter – gör ju att det händer att en hel del växter dör på vintern, när de lurats att vara vakna/uppe för länge…

Lika fascinerande för mig i naturen är fåglarna. Fågelsamhället utanför knuten.

Innan trodde jag att fåglarna bara levde helt kort, några år eller så. Men de lever längre. Vilket ju gör att de jag matar och tittar på, kanske har bott här minst lika länge som jag?

Jag har en talgoxe (eller olika..?), som ibland sätter sig på en fönsterspröjs och tittar in. Förr hackade de mest lite på en spröjs och verkade inte riktigt vara fokuserade på… ”varför de satt där”. Numera är den/de fokuserade. Tittar in och kollar runt. Undrar vad de tittar på – för inte är det fågelmataren jag, som sitter precis innanför fönstret.

Undra de över hur jag lever kanske? Hur maten ”produceras”? Ja, man kan skratta åt min undran, men de senaste rönen visar ju att en del fåglar är rätt intelligenta.

Idag föll jag för något marknandsföringsmässigt i fråga om fågelmat. Jag köpte ett frö-och-talg-hjärta. Ja, det var inte hjärtformen som förledde mig, utan att det var bra fågel-mat. Gourmetdito. Dyrt kilo-pris… men det var en hit. 😉

Annars så handlar jag här. Deras egna ekologiska solrosfrön är otroligt poppis.

www.slattergubben.se/webbutiken

PS. Om jag nu ska ”påstå” något riktigt udda.. Jag köpte en vattenrenare till min kökskran. Och inser att katterna som innan inomhus mest drack typ diskvatten, dricker numera ur vattenskålarna. Kattdricksvattnet har ökat med minst 500% sen vattenrenaren. Till och med jag är… chockad!