Jag är tradig – skriver mest när någon ”petar på mig”…

Petandet löd: ”Sedan följde en vetenskaplig revolution inom fysiken, ett så kallat paradigmskifte.”

Och jag svarade: Jag följde de diskussionerna, som gick heta i slutet på 70-talet på kultursidorna.

För mig var TV-serien Människans framsteg av Bronowski en glädje. Jag såg det som måste ha varit en pilotversion – 21 avsnitt – som visades kl 17 eller 18, ca 1971. Sen såg jag om repriserna också, för säkerhets skull… Några år senare så gick den på SVT – minns att mina föräldrar såg den då. 1974 kanske? Lördagar kl 20! (Har den på dvd – köpte härom året från BBC men blev lite besviken över nedkortandet)

Ändå – kort sagt – vetenskapliga rön gäller bara under de premisser som beaktats. Vilket ju gör att de är sanna. Andra premisserna ger andra svar. Lika sanna förstås. Och det är väl den springande punkten.