Härom veckan så köpte jag en ny fryst fisk från Findus – vit tonfisk. Den hade Maritimsymbolen för ”hållbart fiske” förstås.

Just att det inte var den vanliga torsken – som näst sill var den vanliga ”tradiga” fisken” då jag var barn, eller dess nutida ”ersättare” Alaska Pollock – fick mig att reagera. Fiskad på 600 meters djup, stod det. Ja, det låter ju väldigt rent och bra… Men att man nu fiskar på 600 m djup, är ju för att det är numera är så utfiskat i världshaven. Och det borde väl också stå på förpackningen!

Så jag blev sorgsen – över hur det med hållbart fiske, får alla att tro att allt är OK. Märkningen är bra iofs – men har nu blivit en marknadsföringsgrej. I klass med det att alla tror att allt är OK, bara man sorterar sina sopor…

Konsumentreaktion eliminera tillsatser i färdigmaten, snabbare än snabbt. Detta är iofs mer vittgående i människor tillvaro. Men om alla förstår parametrarna, så kommer nog många att sluta bete sig som strutsar. Beroende på ålder, så handlar det nog inte bara på deras barns överlevnad utan också den egna… 🙂