Oj, oj. Jag tror jag har kommit på något.
Att pengar/makt är totalt gränsöverskridande.
Ja, det är ju inget nytt iofs, men kanske alla de som har ”pengamakt” egentligen är förbundna?
I USA, Saudiarabien, Peking och lite varstans. etc. Inte då politikerna, utan de som sitter på den egentliga makten, dvs de som – precis som alltid – har den egentliga makten – den ekonomiska.

Jag minns att jag funderade på detta under sent 70-tal. Att politikerna som just börjat – sedan några decennier tillbaks göra en skillnad – nu var helt utspelade igen. Sen fick de ju tillbaks sin roll – det var väl lönsamt när man väl modulerat om den till internationalisering. 😉
Så oavsett om världen är kristen, muslim eller inget av det – så är makten i form av ekonomisk dito den rådande.
Och den skiter nog i hur det hela ser ut för myrorna. För makten är ju bara makt… om än i (diverse olika) gyllne dosor…

PS. Minns att jag träffade på en saudiarabisk prins på ett exklusivt disco i Nice i slutet av 70-talet. Han pratade perfekt engelska, då han var utbildad i England; hans bror i Frankrike, berättade han.
Blond var han och mycket snygg. Men han blev sur/”dumpade mig” då jag dansade med någon som bjöd upp mig. Så det kan va’?
Å andra sidan så tror jag inte att det är allmängiltigt, utan bara var personligt. Makten i sig, är nog inte så njugg i sin grundläggande karaktär. Annars vore den nog förlorad rätt snabbt… 🙂