Av nutidsdiskussionernas korta och ”säljande” sätt?

Varför fattar så få sprängkraften i detta?!

Läste denna på FB och skrev en kommentar – borde säkert ha putsat på det lite mer…

 

Ett par, i mitt tycke, lite kul punkter:

• Trots detta får högskoleutbildade utlandsfödda män kvinnolöner.

• Det är invandrarmän som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, inte -kvinnor.

 

Min tanke: Utlandsfödda män skulle väl inte kunna få kvinnolöner, om inte de faktiskt ”blivit medlemmar” i en redan existerande hierarki? 😉

Dvs, ”manslöner” till män –  och så håller vi isär diskussionsämnena? Men hur ska man kunna göra det – om inte redan en könssegregering av löner är ”accepterad” – och sprider sig som ringarna?

 

Ett till intressant citat: ”Däremot stämmer det att utlandsfödda mår sämre än svenskfödda, är mer trångbodda än svenskfödda och att 70 procent hyfsat nyanlända är överutbildade till sina jobb och att 10 procent skickar pengar tillbaka till ursprungslandet. Och att 14 procent av de troende muslimerna uppger sig ha blivit trakasserade.”

Min tanke: När man talar om överutbildning, så glömmer man de kulturella skillnaderna. Jag håller med om att det är skandal, men utbildning går ju inte att ”översätta rakt av” heller. Jag har själv varit med om den ”omvända” situationen – svensk grafisk formgivare i väst-Afrika – någon som tror att det är en höjdare? 😉

För övrigt – mår sämre, är mer trångbodda etc., jämfört med de svenskfödda. Men hur är det jämfört med hur deras liv var i ”deras” hemland? Dit 10 procent skickar pengar? Och hur många procent blev trakasserade i sitt hemland, av diverse olika anledningar? Sveriges välvilliga inställning är att alla som kommer hit, ska ha det lika trevligt, harmonisk och bra, som det ”generellt” sett är i Sverige.
Men har man då inte igen glömt bort de kulturella skillnaderna… och ger ständigt signaler i klass med Anna-Greta Leijons ”We shall overcome”? Och gör alla en gigantisk björnjänst – både ”svenskar” och invandrare? Speciellt invandrarna verkar bli lite konfunderade av denna tudelade klapp-på-axeln…

Andra kul citat från bloggposten:

”Stämmer siffrorna är det här integrationsdiskursiell dynamit.”(”integrationsdiskursiell, oj oj – dynamit är dock beprövat, på alla sätt)

Slutklämmen gillar jag dock – speciellt tempuset:

”Men det var väl för mycket begärt att branschen skulle plocka upp det här som dagens största nyhet i förrgår.”