Idag har jag haft en vvs-firma här, för att till slut sätta igång med att byta värmepanna – något jag borde gjort för länge sedan! Vilket får mig igen att tänka på följande:

Jag har länge haft dåligt samvete, för att jag – som tycker att jag är så miljömedveten – inte bara har en gammal ineffektiv slösig värmepanna, dessutom så kör jag till jobbet varje dag numera. Och har gammal kyl/frys – det är ingen ände på det hela… Förr utom att jag då förstås aldrig flyger längre – har rest klart, vad jag personligen ska/ville – av allehanda sorters resande  😉

Jag har alltså haft dåligt samvete, för att jag är en sådan miljöbov nuförtiden. Trodde jag i alla fall, tills helt nyligen… Enligt klimattest på Eon 100koll-sida, så ligger jag en bra bit under svenskt snitt och ungefär på ”världssnitt”. Hur är detta möjligt? Hur lever folk idag egentligen..?

Möjligen så är Eon sida partisk – då de räknar min elförbrukning till villa som bara genom vattenkraft – dvs 0 i klimatutsläpp. Men om jag nu inte hade använt såpass mycket vattenkraft, så hade det ju inte behövs så mycket andra mer miljöpåverkande kraftverk, till annan elkonsumtion?  Eller har jag missat något…? Antagligen att de även beräknade energiåtgången för att framställa ny värmepanna, ny kylfrys etc, samt att ”ta omhand” mina gamla dito. Ungefär?

Jag har nog missat något igen? Men en sak har jag definitivt inte missat – ull är varmast!

 

Oj, oj – glömde nästan länken som fick mig att skriva…

http://www.dn.se/debatt/solen-ar-en-guldgruva-som-kan-ge-oss-energi-for-alltid