Det var bättre förr?

Att ”jämföra bakåt”, är ju en helt naturligt, nödvändigt och ett givet förfaringssätt för att förstå nuet. Som jag ser det, i alla fall.

Intressant är väl då, hur man gör det?

 

Som med de flesta ord/begrepp, så innehåller detta i sig – det var bättre förr – inte en definition på hur och varför, även om det oftast uppfattas så; dvs det är självklart vad som var bättre förr… dvs man vill äta kakan och ha den kvar.

Man vill ha det som var ”bra” förr, och man vill ha det nya som man ”fått”.

 

Alla vet ju att det inte kommer att bli ”som förr” igen – alltså är uttrycket (för de allra flesta) kanske mer en kommunikationsgrej? Och då är man inne på något helt annat… myskologi (psykologi, sorry).

Jag frågade (alltså) en psykologvän för en del år sedan, om vad som var skillnaden mellan psykologi och beteendevetenskap. Han svarade, att beteendevetenskap var psykologi light… Jag ser det nog mer, som om att det handlar om helt olika plan, som inte riktigt kan jämföras; dvs det handlar om helt olika funktioner/delar i livet. Eller samhället. Eller vars och ens del i samhället… 🙂 ?

 

Freud skulle nog ha gillat dagens samhälle –  han skulle säkert ha varit glad för att mycket av det, som var knutet till århundraden av restriktioner, var… brutet. Och speciellt, så skulle han kunnat ha frossat i vidareutvecklingen av den västerländska kulturens hang-ups.

Vilket nog skulle gjort honom lite ledsen, fast säkert också lite upprymd…?

 

PS. Idag på jobbet, så förundrades någon av hur eventuellt kloka ”vi” var förr. Då ordet häxa, spreds som en löpeld, så fort det uttalats.

Glad påsk till alla – även till häxorna. 🙂