Blaise Pascal skrev om förståelse/kunskap/erfarenhet och därmed förlåtande, i ett citat jag för mitt liv inte kan hitta igen!

Andemeningen var ungefär det som nog alla vet – att de som har mer erfarenhet/har varit i en viss situation tidigare, kan se på den som kämpar med ”samma” sak med förlåtande/förståelse. Men därmed inte med total acceptans, utan med lite blandat bemötande. Som föräldrar gör med barn t ex.

Och samma gäller väl då alla samhällen – inte bara det minsta – familjen. Det större samhället beter sig väl ungefär det minsta; familjen. Eller är det eventuellt tvärtom…?

När det gäller det ”större” samhället – så är väl ansvaret för vad man gör, något lite större, än bara i det egna livet?

Eller är det så, att den egna moralen eventuellt är den som formar det ”större” samhället? Och då biter man ju sig själv i svansen ständigt, när man skyller på samhället /smiter undan eget ansvar, för att ”alla gör så”.

Eller har jag missat något nu igen?