När jag var barn i en liten by i Skåne – Barsebäck – inte att förväxla med  Barsebäckshamn där kärnkraftverket ligger – så var det en liten ”okänd” by på skånska bonnvischan. Med hög medelålder; dvs nästan alla som bodde där hade jobbat på Barsebäcks gods, fast med tiden/den tekniska utvecklingen hade ju antalet anställda reducerat – men byn och alla som hade jobbat på godset fanns ju kvar.
Medelåldern var rätt hög, kan man väl säga.

Min mamma berättade om att hon träffat på någon i en av affärerna, som lite skröt om att han levt hela sitt liv Barsebäck. Vilket fick min mamma att peka på min äldsta syster som var liten då och såga ”det har hon också”. Ungefär så. I en by med 250 ca innevånare – så var det ”nyss”.

Det fanns två affärer, postkontor, distriktsköterska, ålderdomshem.
Även skola – min äldsta syster gick där- sen blev skolan ”centraliserad” till Löddeköpinge. Och där gick jag – fortfarande folkskola då. Åkte skolbuss och hade med mig mackor och choklad i termos.
När jag började 5:an (grundskola nu), så fick vi skolmåltider – den ständig krossade termosglaset var ett minne blott  – termosgladet krossades med jämna mellanrum i min cykelframfart för att hinna med skolbussen.:-)
Kuriosa.. Lödde var en egen kommun före kommunsammanslagningen 1971.
Säkert minst flera tusen innevånare stor kommun…

1960 åker vi på semester. Till Bohuslän.
Min pappa var från Bohuslän, så han ville nog visa oss sin hembygd.
Och då vi hade bil, tillskillnad från nog alla andra i byn… så:
1961 – vi åkte på campingsemester. Ett tält var inköpt och det var spännande.
Vi hade satt upp det i trädgården och ”provbodde”. Nog det bästa faktiskt!
Sen bilade vi genom Danmark och kom till norra Tyskland. Och jag fick ont i magen.
Blindtarminflammation. Blev opererad i Cuxhaven.
Så kan det gå för en turist på 4 år. 😀