Med begreppet ”vänster”, är det nog precis som med många andra begrepp – saker som vi tror är ett och samma – därför att förtecknen är lika. Men saker som hänförs pga lika förtecken till samma ”kategori”, speglar ofta diametrala motsatta saker.

 

Om jag får börja med ett politiskt neutralt exempel:

Kritik. Idag är väl kritik ofta synonymt med att ifrågasätta, på ett eller annat sätt.

Och inte mer info än nedan, finns på Wikipedia idag. Lite skrämmande tycker jag – med tanke på all info som läggs ut på Wikipedia – så är begreppet kritik tydligen på efterkälken?

Men är nog för att dagens betydelse av ordet kritik är befäst, sådär rent allmänt? Dvs, det står idag bara för ”ena sidan”, inte vad det ursprungligen betydde.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kritik

 

Nästa exempel är från den  ”manliga” världen:

Bolagsvärde. Här vimlar det numera av exempel – ”marknaden” är väl det som lyser klarast idag. Jag tycker att det är fascinerande att aktier åker jojo, utefter ett ”spelbehov”. Månne är det ett nutida utlopp för det kvinnliga i varje ”man”? Ledsen, skojar. Det jag ”såg” för en hel del år sedan, var hur man ”klädde känslor” i resonemang. Och nu verkar det som om hela världen har ”kommit ut”? Och börsen är en känslomässsig spelscenen… Men bolag är väl egentligen bara summan av dess orderstock – att värdesätta förväntningar är ju egentligen väldigt ”omanligt”…

 

Nu till det jag ville skriva om. Antagligen så borde jag egentligen ”jobba på förklaringen” lite mer, men:

”Vänster” har väl genomgått samma ord-metamorfos.

Det kan alltså t ex betyda:

• Jag har rätt till att det jag åstadkommer i samhället, ska komma mig själv tillgodo. När jag är sjuk eller på annat sätt oförmögen, så tar den nutida flocken i gengäld hand om mig, precis som jag gör.

Man kan också säga:

• Jag har alltid rätt till vad samhället åstadkommer. Det är min rätt som människa, oavsett mina egna intentioner/åstadkommanden i tillvaron. Det är dessutom vad jag fått veta är vad som gäller, så kom inte och anklaga mig för att ha fel.

 

Så när man diskuterar vänster-höger idag (inte många vill ju vara ”höger” idag, absolut inte Reinfeldt heller, tror jag..), så pratar man nog om något annat än vänster/höger?

Man pratar om dagens samhälle. Om vad man vill. Och hur man tänker. Avsaknaden av ideologier, märks väl. En del försöker ”införa” nya.

Men kanske ideologiernas tid är förbi? Kanske vi har ”gått vidare”, då vi alla i väst har mat på bordet, sjukvård, etc . Och tom får reklam på TV om att bli djurfadder…

Kanske kritik kommer att återfå sin ursprungliga betydelse snart?

 

OK – vet jag är både dum och naiv. Men ”so what”? Gillar det. 🙂

PS. Jo, jag vet. Borde ha ”jobbat mer” på detta, för att säga allt lite klarade – det som  jag ”menar”. Kommer nog när det eventuellt blir skarpt läge, dvs aldrig hoppas jag.. 🙂