I och för sig, så är det grått ute just nu. Men en helt annan nyans av grått, än för bara några veckor sedan.

Knopparna på syrenen utanför köksfönstret, de bara liksom väntar på att få öppna sig! En sådan lycka att stå bredvid och förundras hur allt återigen har överlevt kylan.

Jag måste erkänna att ju äldre jag blir – desto mer fascinerande är jag, av att växter och djur har anpassat sig till detta kalla klimat. Hur gjorde man förr? Hur gjorde människan innan den började bygga hus och värma dem? Och längre tillbaks – innan man kom på att djurhudar var något man kunde värma sig med? Det måste ju varit innan bosättningarna i t ex Sibirien kom till – för där räcker det ju inte varken djurhudar eller eldstad till. Och varför flyttade överhuvudtaget någon dit – ett socialt ”måste” pga överbefolkning eller samhällsstruktur, på ett eller annat sätt? Det finns säkert forskning om det – så jag ska leta lite, för att tillfredsställa min nyfikenhet.

Mitt i alla dessa tankar om kallt, kläder och sociala strukturer – så förundras jag över de hemlösa.För mig så tycks det ”fenomenet”, ha beröringspunkter till inte bara ovan funderingar om överlevnad i kyla – utan kanske ännu mer till frågor om samhällsstruktur.

Jag minns väl då jag såg den första burkletaren-i-papperkorg, på 90-talet. Och insåg att nu har ”verkligheten” även nått Sverige. Igen.